TSA-102

Acasa Refractoare TSA-102
TSA-102 TSA-102 TSA-102
TSA-102 TSA-102 TSA-102

Telescopul refractor Takahashi TSA-102 a devenit demnul moștenitor al miticului telescop  FS-102. Obiectivul apocromatic de 102 mm cu deschidere de (F/8) a schimbat designul clasic optic cu lentilă dublet din Fluorit pentru un pachet triplet de lentile tip ED, aranjate într-un ansamblu simplu, ale cărui rezultate sunt impresionante. TSA-102 rămâne telescopul cel mai folosit din gama Takahashi, adaptat nu numai pentru observatii planetare de înaltă rezoluție, dar, de asemenea, pentru imagini de obiecte cosmice îndepărtate, fiind în același timp și ușor de transportat.

Ca de obicei cu produsele Takahashi, telescopul TSA-102 beneficiază de o gamă foarte largă de accesorii, adaptate pentru toate utilizările de astronomi amatori. Mai mult decât atât, mulți utilizatori au făcut dovada versabilității telescopului în diverse domenii cum ar fi observarea planetelor sau imagistica obiectelor cosmice îndepărtate.

TSA-102 este disponibil în două versiuni, oferind aceleași caracteristici optice si mecanice. Versiunea S are un scut de protectie la umezeală retractabil, în timp ce versiunea N este echipat cu un scut de protecție la umezeală fix.

Cod produs: TTK10200
Pret: 19170 Lei
Galerie foto
Nébuleuse du Cocon by Jean-Jacques RAPP Takahashi TSA-102 + Monture EM-200 + CCD SBIG ST-2000XM + Filtres Astrodon LRGB Copyright by Jean-Jacques RAPP http://www.astrosurf.com/jjr/nebuleuses/IC5146.LRGB.ST2000XM.html M31 by Denis FRADET Takahashi TSA-102 + Monture EQ6 Pro + CCD SBIG ST-2000XM + Filtre Astrodon Clear Copyright by Denis FRADET http://www.astrosurf.com/bugsdenis/Pages/PagesImages/M31_2010.html IC 1396 by Thierry DEMANGE Takahashi TSA-102 + Monture NJP-160 + Apogee Alta U8300 + Filtre Astrodon Ha 5nm Copyright by Thierry DEMANGE http://www.s343420305.onlinehome.fr/capnature/nebuleuses_ccd_vdb142a.html M27 par Denis FRADET Takahashi TSA-102 + Monture EQ6 Pro + CCD SBIG ST-2000XM + Astronomik Ha 13nm http://www.astrosurf.com/bugsdenis/Pages/PagesImages/M27.html Nébuleuse de l`Aigle by Jean-Jacques RAPP Takahashi TSA-102 + Monture EM-200 + CCD SBIG ST-2000XM Copyright by Jean-Jacques RAPP http://www.astrosurf.com/jjr/nebuleuses/M16.Ha.ST2000XM.html IC 1396 par Jerôme GREBLAC Takahashi TSA-102 + Monture Takahashi EM-200 + CCD ATIK 11000M + Filtre Astrodon Ha 5nm
Lungime tub (cu aparator umezeala retras) 790 mm
Grosisment 212x
Diametru cerc imagine (Image circle) 53 mm (60% non-vigneta) 38 mm (100% non-vigneta)
Magnitudinea limita 12
Raport focal F/5.98
Rezolutie 1.14
Lungimea focala 610 mm
Raport focal F/8.0
CU REDUCTOR FOCAL TOA-RD
Lungimea focala 816 mm
STANDARD
Diametru obiectiv 102 mm
Strat acoperire lentile Fully Multi-Coated
Photo field 3° (@ 42mm diametru cerc imagine) 1.6° (@ 22mm diametru cerc imagine)
Material lentila obiectiv Fluorit
Diametru cerc imagine (Image circle) 42 mm (60% non-vigneta) 22 mm (100% non-vigneta)
Design optic Ansamblu lentile triplet apocromat
Raport focal F/7.84
Greutate tub 5.4 kg
Lungime focala 800 mm
Diametrul Obiectivului 114 mm
CU CORECTOR DE APLATIZARE (FLATTENER) TOA-35
Lungime tub 978 mm
Format foto APS / DSR-DSLR compatibil
Photo field 5° (@ 53mm diametru cerc imagine) 3.6° (@ 38mm diametru cerc imagine)
Optica Optica

TSA-102 este echipat cu un obiectiv apocromatic cu lentile triplet tip ED cu diametrul de 102 mm (F = 816mm, F / 8), situat într-un tub simplu. Acest tub asigură o stabilitate bună a sistemului opto-mecanic la vibrațiile obișnuite din timpul transportului și impotriva variațiilor semnificative de temperatură din timpul utilizari. Telescopul TSA-102N este echipat cu un scut impotriva umezelii fix, în timp ce TSA-102S are un scut impotriva umezelii retractabil.

Mecanică Mecanică

Tubul scurt al telescopului TSA-102 (717 mm fără tub de extensie livrat) facilitează transportul usor al acestuia. Acesta permite, de asemenea, utilizarea multor tipuri de ansambluri de accesorii, în special pentru cei care utilizează multe accesorii asamblate (230 mm backfocus, consultați secțiunea Specificații). Ansamblurile de accesorii înșurubate, recomandate de către Takahashi, sunt posibile conform diagramelor de montaj. Cu toate acestea, adaptorul standard de 50.8 mm universalizează TSA-102 fără opțiune, chiar dacă opțional este foarte recomandata utilizarea adaptorului unghiular pentru camera foto (CAA).

Accesorii Accesorii

Diagramele de montaj ofera o idee bună despre sfera de activitate al telescopului TSA-102. Adăugarea opțională a corectorului de câmp vizual permite realizarea unei imagini cu raport focal implicit de F / 8 la punctul de focalizare initial (prime focus) fără ocular. TOA-RD reductorul (F / 6), oferă telescopului o mai mare ușurință în obținerea unui câmp vizual larg pentru astrofotografie. Toate ansamblurile îndeplinesc cerințele de rigiditate și flexibilitate cerute de noile dispozitive de imagistică, cum ar fi camerele SLR / DSLR sau CCD.

Design optic și comparație de corecție cromatică: TSA-102 versus FS-102 Design optic și comparație de corecție cromatică: TSA-102 versus FS-102

Takahashi a dezvoltat un obiectiv de lentile tip ED triplet distanțate-aer (3 lentile în 3 grupuri). Acest triplet constă dintr-o lentilă de sticlă ED (S-FPL53) plasată între două lentile. Similar cu obiectivul TOA, elementele optice au fost concepute și calculate în conformitate cu cerințele ridicate de imagistică digitală curente.
Schimbarea de design optic între telescopul FS-102 și TSA-102 nu a degradat corecția cromatică, ci dimpotrivă,  a îmbunătățit-o. Acest nou design al lentilelor tip ED arată deplina sa eficacitate, inclusiv în domeniul intransigeant al imagistici planetare.

Diagramele punctului de lumina

Diagramele spotului luminos oferă o idee bună a rezultatelor obținute în cercul de imagine, fie că este vorba de punctul luminos care se proiectează la punctul de focalizare inițial (prime focus) fără ocular sau în spatele accesorilor optice montate. Corectorul de câmp vizual 35-FL își arată întreaga eficacitatea în imagistica domeniului de câmp vizual larg cu aparatele foto DSLR, de exemplu.

O diagrama a spotului de lumina reprezinta o imagine teoretica la punctul de focalizare initial (prime focus) fara ocular a razelor de lumina monocromatica care trec prin obiectivul instrumentului (in general transmise pe cercuri concentrice)

Pătratele reprezentate pe fiecare figură corespund unui pătrat de 100 de microni, care ofera o idee despre dimensiunea unui pixel la o camera CCD echipat cu senzori, cum ar fi KAF-11002 (SBIG STL-11000 sau Apogee Ascent A11000) sau KAF-6303 (SBIG STL-6303, Apogee Ascent A2) sau KAF-1603 (Apogee Ascent A9).

1. Diagrama punctului de lumina axial la punctul de focalizare (prime spot) fara ocular 1. Diagrama punctului de lumina axial la punctul de focalizare (prime spot) fara ocular

Figurile alăturate arată diferite diagrame ale spotului luminos la punctul de focalizare (prime spot) fara ocular pentru telescopul FS-102 si TSA-102, conform cu lungimea de unda a razelor incidente.

Iese in evidenta, cvasi-simetria tiparului de difracție al undei la telescopul TSA-102 comparativ cu raza de referință verde, arătând astfel echilibrul în corectarea cromatică și slaba aberația cromatică transversală, în raport cu imaginile comparative cromatice ale telescopului FS-102 și TSA -102.

2. Diagrama spotului de lumina la punctul de focalizare (prime spot) fara ocular 2. Diagrama spotului de lumina la punctul de focalizare (prime spot) fara ocular

Cifrele de mai jos arată diagramele de spot luminos comparative pentru două telescoape refractoare la punctul de focalizare (prime spot) fără ocular, cu diferite poziții, exprimate în milimetri față de axa optică (0,0000 mm), pe raza cercului de imagine. Prin convenție, centrul acestei imagini teoretice se face pe cercul cu aberație mai redusă, pentru cea mai bine corectată lungimea de undă, cea verde la 546 Nm. Mai mult decât atât, aceste imagini nu ține cont de posibilul fenomen de vignetare.

Chiar și fără corector, modelul de difracție se comportă într-un mod remarcabil, încă intrand in pixelul teoretic la o distanță de 15 mm fată de axa (pentru un senzor cu diagonala de 30 mm). Totuși se remarcă prezența unui reziduu de efect coma la margine, reziduu care va apărea, deoarece senzorul va fi de dimensiune mai mare.

3. Diagrame ale spotului de lumina cu corectorul de aplatizare a imaginii - 35FL 3. Diagrame ale spotului de lumina cu corectorul de aplatizare a imaginii - 35FL

Aceste diagrame ale spotului luminos sunt obținute acum cu telescoape refractoare echipate cu corectorul de aplatizare 35FL. Parametrii sunt identice cu cifrele de mai sus, obținute la la punctul de focalizare (prime spot) fara ocular.

Iese în evidență clar, avantajul oferit de corectorul de aplatizare a imaginii, în ambele cazuri. Reziduul de coma este înlăturat complet la marginea imaginii. Rolul său este chiar mai important pentru TSA-102, unde nu este observată nici o supra-corecție.

4. Diagrama de spot luminos cu reductor focal 4. Diagrama de spot luminos cu reductor focal

Pentru observatii de obiecte cosmice indepartate, folosind reductorul focal ceea ce permite  reducerea  raportului focal, astfel reducand timpul de expunere și se castiga in campul de vizionare aparent. Pentru diagramele de spot luminos de mai jos, cele două telescoape sunt echipate cu reductor focal, cu aceiași parametri inițiali de la diagramele de spot luminos obtinute la punctul de focalizare (prime spot).

Adăugarea reductorului focal nu implică nici o degradare a spotului de lumină de pe cercul de imagine. Acesta rămâne extrem de bine corectat și face posibilă o exploatare cât mai bună a celor mai exigenți senzori din camerele CCD sau DSLR.

Corecția cromatică comparativă între telescopul TSA-102 și FS-102 Corecția cromatică comparativă între telescopul TSA-102 și FS-102
Tiparul de difracție și proporția Strehl (FSA-102 versus TSA-102) Tiparul de difracție și proporția Strehl (FSA-102 versus TSA-102)

Proportia Strehl este o măsură a calității formării imaginii optice și este utilizat în diferite situații în care rezoluția optică este compromisă datorită aberațiilor generate de lentile sau datorită imagistici obtinute prin atmosfera turbulentă.

Sferocromatism (FSA-102 versus TSA-102) Sferocromatism (FSA-102 versus TSA-102)

Sferocromatismul reprezintă un defect de formare a imaginii în care aberația sferică variază în funcție de lungimea de undă.

Takahashi TSA-102N (OTA) numai tub, cu adaptoare de 50.8 mm și 31.75 mm

Cod : [TTK10310]

– cu scut de protectie la umezeala fix

Preț: 16470 LEI

Takahashi TSA-102N, tub complet

Cod : [TTK10300] – cu scut de protectie la umezeala fix

Include :

 • [TTK10310] - TSA-102N numai tub, cu adaptoare de 50.8 mm and 31.75 mm
 • [TKA00552] – luneta de orientare 7x50
 • [TKA00563] – suport luneta de orientare
 • [TKA23420] – suport tub

Preț: 18216 LEI

Takahashi TSA-102S (OTA) numai tub, cu adaptoare de 50.8 mm and 31.75 mm Takahashi TSA-102S (OTA) numai tub, cu adaptoare de 50.8 mm and 31.75 mm

Cod : [TTK10210]

– cu scut de protecție la umezeală retractabil

Preț: 17456 LEI

Takahashi TSA-102S, tube complete Takahashi TSA-102S, tube complete

Cod : [TTK10200] – cu scut de protectie la umezeala retractabil

Include:

 • [TTK10210] - TSA-102S (OTA) numai tub, cu adaptoare de 50.8 mm si 31.75 mm
 • [TKA00552] – luneta de orientare 7x50
 • [TKA00563] – suport luneta de orientare
 • [TKA23420] – suport tub

Preț: 19196 LEI

Takahashi TSA-102N cu montant EM-11 USD-3 EQ

Cod : [TSA102NEM11]

Include :

 • [TTK10300] - TSA-102N (OTA), tub complet
 • [TSM32100] – montant EM-11 USD-3 EQ (4.6 kg contragreutate)
 • [TWT20030] – trepied inalt ajustabil FC-L din lemn
 • [TKA00523] – ocular LE 18 mm
 • [TKA00541] - prismă diagonală 31.75 mm
Takahashi TSA-102S cu montant EM-11 USD-3 EQ

Cod : [TSA102SEM11]

Include :

 • [TTK10200] - TSA-102S (OTA), tub complet
 • [TSM32100] – montant EM-11 USD-3 EQ (4.6 kg contragreutate)
 • [TWT20030] – trepied inalt ajustabil FC-L din lemn
 • [TKA00523] – ocular LE 18 mm
 • [TKA00541] - prismă diagonală 31.75 mm
Takahashi TSA-102N cu montant EM-11 Temma-2 Jr EQ

Cod : [TSA102NEM11T2]

Include :

 • [TTK10300] - TSA-102N (OTA), tub complet
 • [TSM32100] – montant Temma-2 Jr EQ (4.6 kg contragreutate)
 • [TWT20030] – trepied inalt ajustabil FC-L din lemn
 • [TKA00523] – ocular LE 18 mm
 • [TKA00541] - prismă diagonală 31.75 mm
Takahashi TSA-102S cu montant EM-11 Temma-2 Jr EQ Takahashi TSA-102S cu montant EM-11 Temma-2 Jr EQ

Cod : [TSA102SEM11T2]

Include :

 • [TTK10200] - TSA-102S (OTA), tub complet
 • [TSM32100] – montant EM-11 Temma-2 Jr EQ (4.6 kg contragreutate)
 • [TWT20030] – FC-L trepied inalt ajustabil din lemn
 • [TKA00523] – ocular LE 18 mm
 • [TKA00541] - prismă diagonală 31.75 mm
Suport tub TSA-102 Suport tub TSA-102

[TKA23420] 

Suportul tub de TSA-102 este esențial pentru fixarea tubului pe un montant. Acesta are două găuri de fixarea pe montantul Takahashi, precum și cu gaură filetată tip Kodak pentru fixarea pe un trepied foto. În plus, acesta este echipat cu un șurub Kodak destinat să permita fixarea unui aparat de fotografiat SLR / DSLR pentru o conexiune paralelă.

TOA-FL35 corector de aplatizare imagine # 80S cu tub de 50.8 mm TOA-FL35 corector de aplatizare imagine # 80S cu tub de 50.8 mm

[TKA31582] 

Corectorul de aplatizare de câmp vizual TOA-FL35 vă permite să obțineți un camp de vizualizare plat al imaginii, pe un  cerc de imagine cu diametrul de 42 mm. Aceasta face posibilă utilizarea majoritatii gamei moderne de senzori CCD, pentru obtinerea de imagini fără aberații la marginea campului de vizualizare. Vezi diagrama de asamblare TOA-FL35 pentru a vedea accesoriile disponibile care se monteaza în spatele corectorului de aplatizare.

TOA-RD F / 6 reductor focal # 18S F / 6 TOA-RD F / 6 reductor focal # 18S F / 6

[TKA31580S] 

TSA-102 poate fi echipat cu un reductor focal, oferind posibilitatea modificarii raportului focal de la 8 la 6. Astfel, obtineti un telescop refractor mai rapid, pentru imagini cu câmp vizual larg. Reductorul focal acționează, de asemenea, ca un corector de camp vizual, asigurându o planeitate perfecta pentru pentru aparatele de luat vederi echipate cu senzori de mari dimensiuni. Ansamblurile disponibile cu reductor focal sunt disponibile în diagrama de asamblare TOA-RD.

Ajustor unghiular pentru camera (CAA) # 6 Ajustor unghiular pentru camera (CAA) # 6

[TKA23200] 

Ajustorul unghiular pentru camera este un dispozitiv care vă permite în a transforma accesoriile instalate la punctul de focalizare inițial (prime focus) fără ocular al telescopului, în camere speciale pentru încadrare. Pentru telescopul TSA-102 acest accesoriu trebuie să fie înșurubat la punctul de focalizare inițial (prime focus) fără ocular, înainte de toate celelalte accesorii (a se vedea diagrama de asamblare pentru mai multe detalii). Acest accesoriu este recomandat doar pentru uzul fotografic.

Produsul a fost adaugat cu succes in cosul de cumparaturi!

TAKAHASHI - TELESCOAPE SI ACCESORII

+4 0743 895 978
contact@takahasiromania.ro
Galaxia M51
Telescop: Takahashi CCA-250
Camera foto: FLI MicroLine 8300